Početna Blog Zašto djeca mokre u krevet?

Što je uzrok mokrenja u krevet kod djece?

Datum objave: 26. veljača 2019.

Istraživanja pokazuju da je mokrenje u krevet u dosta slučajeva genetski problem. Ako ste imali problema s mokrenjem u krevet kao maleni, te to sada muči i vaše dijete, očito je da možda postoji neka poveznica. Objasnite mu da nije jedino i da će taj problem kad - tad prestati.

 

Mokrenje u krevet mogli bismo nazvati tajnim problemom djetinjstva. Koji se roditelj bar jednom nije probudio kako bi promijenio mokre dječje plahte? Ta je pojava češća no što ste mislili. I dok se djetetu čini da je ono jedino koje piški u krevet, istraživanja pokazuju kako 5 do 7 milijuna djece povremeno ili često mokri u krevet.

Dok neki s godinama prirodno usvoje kontrolu nad mjehurom tijekom spavanja, nekolicina taj problem ne može kontrolirati godinama, što može utjecati na djetetovu psihu, samopouzdanje i uklapanje u društvo.

Koji su uzroci mokrenja u krevet? Nasljeđujemo li ga?

Dječaci mokre u krevet dvostruko više od djevojčica, a u dobi od 5 godina njih 15% još uvijek mokri u krevet. Do desete godine, 95% ih prestaje mokriti tijekom noći.

Mokrenje u krevet povlači za sobom mnoge negativne emocije i osjećaje. Frustrirani roditelji zaključe kako dijete u krevet mokri zbog lijenosti, braća i sestre zadirkuju, a strah da će se pomokriti u krevet kad spava kod prijatelja kod djeteta može izazvati socijalnu tjeskobu.

Potrebno je objasniti djetetu da je mokrenje u krevet sastavni dio odrastanja i ne mora nužno biti i traumatično iskustvo.

Istraživanja su pokazala da je kod troje od četvero djece roditelj ili član uže obitelji također mokrio u krevet. Znanstvenici su otkrili poseban gen koji uvjetuje kasnije usvajanje kontrole nad mjehurom – zaslužni kromosomi 13, 12 i 8. Većina roditelja koja se susrela s tim problemom, razgovara s djecom o svom iskustvu i to je dobro. Razgovor o tom problemu djeci pomaže da shvate da nisu jedini i da to nije njihova krivica.

No, genetska predispozicija tek je jedan od razloga mokrenja u krevet. Znanstvenici su otkrili još faktora koji pridonose mokrenju u krevet. Neka djeca spavaju dubokim snom i teško se bude, imaju mali mjehur koji ne može zadržavati puno tekućine ili pak njihovo tijelo proizvodi mnogo tekućine i mokrenje je učestalo.

Kada mokrenje u krevet treba izazvati zabrinutost?

Mokrenje u krevet izazvano je medicinskim poremećajem u manje od 3% slučajeva. Urinarne infekcije, poremećaj spavanja, dijabetes ili deformacije urinarnog trakta vjerojatno je vrijedno spomenuti, ali vjerojatnost je mala da su uzrok mokrenja u krevet.

Kod djece koja su naučila kontrolirati svoj mjehur, ali u nekom trenutku su ponovno počeli mokriti u krevet, postoji vjerojatnost da je uzrok tome neki medicinski problem. Ipak, najčešće su u pitanju uzroci psihološke prirode, poput rastave braka roditelja ili rođenja drugog djeteta. Ako dijete i nakon niza pokušaja da ga se oduči od mokrenja u krevet i ako ste sve metode isprobali, no ono i dalje mokri u krevet, tada je vrijeme za zabrinutost.

Kako stati na kraj mokrenju u krevet?

Šteta koju mokrenje u krevet uzrokuje više je psihičke nego fizičke prirode. Nakon šeste godine života većina djece počinje spavati kod prijatelja i tada mokrenje u krevet može izazivati osjećaj srama i uzrokovati stres. Nijedno dijete ne piški u krevet namjerno i roditelji, koliko god možda buđenje usred noći kako bi promijenili plahte može biti frustrirajuće, to nikad ne bi smjeli pomisliti.

Kako bi djetetu olakšali usvajanje kontrole nad mjehurom potrebno je:

  • poticati ga da ode mokriti prije spavanja, smanjiti unos tekućine prije spavanja
  • prekriti madrac plastičnom plahtom
  • prakticirati vježbe koje će povećati sposobnost mjehura da zadržava veće količine urina
  • korištenje alarma koji budi dijete kad osjeti tragove tekućine
  • postoje i lijekovi koji će pomoći stvaranju manje urina i omogućiti djetetu da duže izdrži bez mokrenja, no to je opcija tek nakon sedme godine života i ako sve druge isprobane metode nisu djelovale.

Roditelji, morate biti svjesni da ako mokrenje izaziva probleme, najviše možete pomoći upravo vi, međusobnim odnosima i povjerenjem. Razgovarajte s djetetom i objasnite mu kako je to dio odrastanja. To će pomoći, a isto tako potrebno je razgovarati s braćom ili sestrama kako ne bi zadirkivali. Budite podrška svojim mališanima kako bi izrasli u sigurne i sretne ljude.

Pogledajte ponudu kreveta i pružite mališanu što lijepši san