Početna Blog Znate li koja je optimalna temperatura sobe u kojoj boravi vaša beba?

Znate li koja je optimalna temperatura sobe u kojoj boravi vaša beba?

Datum objave: 15. siječanj 2019.

Konačno je došao i taj trenutak - upoznavanje i suživot s vašom prinovom. Pred vama su brojni magični, no i stresni trenuci u kojima dobar savjet nije na odmet.

 

 

Vjerojatno vam je u glavi bezbroj pitanja kako postupati s novorođenčadi? Pročitali ste nebrojeno članaka, knjiga, poslušali savjete od mame, bake, frendice i tete, no i dalje ste zbunjeni. Prvi put u životu ne morate brinuti samo o sebi, već i jedan malen, krhak i neprocjenjiv život sada ovisi o vama.

Prvi koraci su gotovi, namjestili ste sobicu, nabavili svu potrebnu opremu i spremni ste da mališan dođe kući. No neka tehnička pitanja poput temperature prostorije u kojoj beba boravi još su upitna. Kako bi izbjegli najgore, poslušajte nekoliko naših korisnih savjeta.

Koja je idealna temperatura dječje sobe?

Iako nam instinkti govore da bi temperatura sobe djeteta trebala biti toplija od ostatka stana, to nije točno. Preporučuje se održavanje razine temperature od 16-20ºC kako ne bi došlo do pregrijavanja i kako bi se spriječio Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Isto tako, bitno je da prostorija nije prehladna kako dojenčad ne bi trošila previše kalorija pokušavajući se zagrijati, što bi usporilo normalan razvitak.

Što je s odjećom?

Slojevito oblačenje kod mališana je veoma bitno.

 

Obratite pažnju i na to kako odijevate vašu bebu. Zimi je najbolje da je obučena u slojevima kako bi se bolje zadržala toplina, a da bi se rashladila, skinite nepotrebne slojeve i tako održavajte optimalnu temperaturu.

Materijali neka budu pamučni i nemojte previše čvrsto zatezati pokrivače da ne bi došlo do deformacija u razvoju, no opet neka ne budu pretjerano labavi kako se dijete ne bi zaplelo ili promijenilo položaj. Vrlo je bitno da mališan spava na leđima, također kako bi se izbjegla mogućnost SIDS-a.

Kako provjeriti odgovara li djetetu temperatura?

Najlakši način da utvrdite je li djetetu prevruće ili prehladno jest da probate potiljak i vidite je li znojno ili hladno na dodir. Kada je bebama previše toplo, mogu imati rumene obraze i mogu ubrzano disati, a kada je bebi hladno, ruke i noge joj mogu biti pothlađene.

Za provjeru temperature postavite termometar u sobi i koristite neke od smjernica kako bi prilagodili toplinu potrebama djeteta:

  • 12°C:  Plahta i četiri dekice
  • 16°C:  Plahta i tri dekice
  • 18°C:  Plahta i dvije dekice
  • 20-22°C:  Plahta i dekica
  • 23°C +:  Samo plahta

Neka se mališan osjeća ugodno u sobi.

Uz toplinu doma i prigodnu odjeću, bitan faktor su i podovi. Kako bi vaš mališan nesmetano mogao uživati u igri i svojim prvim koracima, pripazite da ne staje bos na pod. Da bi bili sigurni i kada ne pratite svaki pokret vašeg djeteta preporučujemo stavljanje tepiha.

Klikni i provjeri ponudu tepiha