Početna Blog Kako odabrati savršeni dječji madrac?

Kvalitetan madrac je bitan za razvoj djeteta

Datum objave: 29. siječanj 2019.

Spavanje i odmor važna su stavka. Da bi se naši najmanji pravilno razvijali i sretno kročili kroz život potrebno im je dovoljno kvalitetnog sna. Nažalost, tu kvalitetu mogu narušiti brojni faktori, a nekvalitetan madrac jedan je od glavnih stavki koje mogu negativno utjecati na san. 

Prelazak iz dječjeg krevetića u veći krevet je ozbiljan korak za dijete. Kao što mnogo pažnje posvećujemo kupovini madraca za sebe, tako je bitno da i za naše mališane kupujemo samo najbolje.

Većina se odlučuje za jeftinije varijante jer su svjesni da će mališan ubrzo prerasti krevetić i da će biti potrebno kupovati novi. No, odabir pravog ležaja za vašeg mališana veoma je bitan.

Prema istraživanjima, djetetu je potrebno minimalno desetak sati sna, a to vrijeme provedeno u krevetu mora biti kvalitetno. Tijekom noći mozak nam procesuira sve stvari koje je doživio i naučio kroz dan, te se oporavlja kako bi sve to mogao sljedeći dan ispočetka. Zbog toga, neispavanost sa sobom nosi brojne negativne posljedice koje utječu na psihički razvoj, a spavanje na krivoj podlozi može oštetiti kralježnicu i donijeti trajne posljedice bitne za pravilan rast.

Zašto je san bitan?

Dijeca veoma brzo prerastu krevetić.

Tijekom noći dječja kralježnica raste, a diskovi između njihovih kralješaka pune se vodom.

Za vrijeme tog procesa leđa moraju biti pravilno podržana i u neutralnoj poziciji bez dodatnih naprezanja. Odabir pravog madraca i jastuka koji će pripomoći pri pravilnom ležanju od velikog je značaja, jer ne možemo kontrolirati san i brojne poze koje promijenimo noću. Iako se pravilno smjestimo prije nego što smo zaspali, nitko ne može garantirati da ćemo se u tom položaju i probuditi.

Tipovi dječjih madraca:

  • Madraci od lateksa - napravljeni su tako da ne izazivaju alergijske reakcije, prozračni su i savršeni su za klince koji više vole spavati u nešto hladnijem krevetu tijekom noći.
  • Madraci od memorijske pjene - super su zato što su mekani i ublažavaju bolove u zglobovima i leđima, te ne izazivaju alergijske reakcije. Savršeni su za mališane koji vole nešto toplije krevetiće jer bolje zadržavaju toplinu.
  • Madraci od refleksne pjene - nešto su tvrđi od madraca napravljenih od memorijske pjene, te su prigodni za nešto veću djecu koja su u razvoju zato što daju potporu leđima i pomažu pri pravilnoj raspodjeli težine.
  • Madrac s džepnim oprugama - sastoji se od pojedinačnih opruga, svaka je zašivena zasebno u svoj džepić, što znači da svaka opruga radi kao samostalna i pruža bolju podršku nego što to pružaju obični madraci s oprugama.
  • Madrac s normalnim oprugama - napravljen od otvorenog sustava opruga koji ima zavojnice od čelika visoke čvrstoće, namotane na stotine opruga i spojene rubom žičane šipke kako bi se dobio standardni opružni madrac. Prihvatljiv za svaki budžet, ali postoji mana, a to je da ne podržava toliko dobro kralježnicu kao ostali koji se prilagođavaju silueti tijela.

Neka mališani zavole svoj krevet.

Za koji madrac se odlučiti?

Za mališane koji lakše zaspe u nešto hladnijim prostorijama, te ne vole ležati u previše toplom krevetiću, najbolji odabir je madrac od lateksa. Prva pomisao na lateks je možda da koža ne diše dovoljno, no upravo je suprotno. Ovi madraci prozračni su kao i ostali, nepropusni su, te bilo koja nezgoda na krevetu neće uništiti madrac.

Madraci od pjene savršeni su za odrasle, te isto tako za malene koji vole nešto topliji ležaj. Pjena djelomično zadržava toplinu i pruža ugodan san vašem djetetu.

Za one koji vole nešto tvrđu podlogu prilikom spavanja idealni su madraci s oprugama koji pružaju čvrstu potporu kralježnici.

Olakšajte djetetu prelazak iz kinderbeta u krevetić

Prelazak u novi krevet ne mora biti stresan.

Ponekad prelazak u normalan krevet može biti stresno. Većina djece jedva čeka da ih se stavi u ležaj u kojem imaju slobodu izlaženja, ali neki su navikli na sigurnost i udobnost njihovih starih krevetića. Na vama je da im olakšate i učinite te trenutke sigurnima.

Nekoliko savjeta:

  • Pripremite ih - kako bi izbjegli noći pune suza ili trčanje u vaš krevet, bitna je priprema. Recite im da su već dovoljno veliki i da je došlo vrijeme da dobiju novi krevetić. Neka postanu uzbuđeni zbog promjene koja ih čeka, a ne preplašeni.
  • Neka bude zabavno - djeca osjećaju stres. Ako ste vi nervozni i ono će biti nervozno. Budite opušteni, te ih kroz igru i zabavu pripremite na novi ležaj. Čitajte im priče prije spavanja i budite im podrška kako bi se što lakše prilagodili.

Čitajte klincima prije spavanja.

  • Uključite ih u odabir - zašto bi samo vi imali priliku zabaviti se u kupovini?  Povedite i mališane sa sobom. Uostalom oni će provoditi najviše vremena u sobi, te je najbolje da se u njoj osjećaju sigurno i sretno. Davanje prilike da odaberu ono što im se sviđa, naravno u nekim granicama slobode, bit će pozitivno iskustvo za vas i vaše dijete.
  • Nastavite s istom rutinom spavanja koju je imalo do sad - promjena rutine u spavanju može negativno utjecati na klinca. Za početak se držite starih navika, sve dok se ne prilagodi i opusti. Tek tada polako uvodite promjene prikladne dobi vašeg djeteta.

Koliki budžet je potrebno odvojiti za kupovinu kvalitetnog dječjeg madraca?

Iako nam na prvi mah logika govori da su djeca u razvoju i da će ubrzo prerasti madrac i krevetić koji ste mu kupili, ponekad je bolje uložiti nešto više u stvari koje utječu na kvalitetu života vašeg mališana. Madraci su kao i mnoge stvari, potrošna roba, no kupimo li dobar proizvod, vjerojatnost je da će dulje trajati i bolje služiti svrsi, te neće biti potrebe za čestim mijenjanjem i dodatnim ulaganjima naknadno. San je jednako bitan za razvoj kao što je i prehrana bitna za rast. Zato birajmo pažljivo na čemu spavaju naši najmanji.

Zavirite u našu ponudu madraca