Početna Blog Motivirajte dijete da pospremi igračke

Motivirajte mališane da pospremaju igračke

Datum objave: 20. studeni 2018.

Nije samo jednom neka mama stala na lego kockicu koju je mališan ostavio na podu dnevne sobe. To se događa svim roditeljima, na cijelom svijetu, a ono “najprije pospremi sobu” noćna je mora svakog klinca. Potvrdili su stručnjaci.

 

U suživotu s mališanima lutkica i plišanaca ima gdje god se okreneš. Zašto je to tako? Mala djeca jednostavno ne znaju za riječ “nered”. To je njihov svijet u kojem istražuju, osluškuju, opipavaju nove predmete. I onoj lego kockici koja je upravo na sredini sobe je baš tamo mjesto.

U prvih dvije do tri godine djetetova života zadatak pospremanja igračaka pripada roditeljima i s time se morate pomiriti. No, nakon što postanu malo veća, sva bi djeca trebala znati što znači riječ “nered”. Ipak, neki to uporno odbijaju - plaču, svađaju se svaki put kada treba pospremati sobu.

Djeca ne vole pospremanje jer ga smatraju dosadnim. Što prije to shvatite, prije ćete se baciti u potragu za zanimljivim načinima da ih motivirate kako bi sve igračke našle svoje mjesto. 

Zapravo, ne trebate dalje tražiti, evo pet ekspresnih savjeta za motivaciju

#1 Babaroga i dobra djeca

Možete biti najbolji roditelj, ali granice lijepog ponašanja kod djece moraju postojati i pod cijenu da zbog toga morate prijeći svoje granice (ne)strogoće. Da bi smanjili nered, klinci neka pospreme igračku čim odluče da se više neće s njome igrati. Ako s crtanja i bojanja s flomasterima i bojicama prelaze na kockice i gradnju kućice, pribor za crtanje treba pospremiti.

Budite strogi. Strah još uvijek najlakše prolazi kod najmanjih, no morate znati granicu kako oni zbog toga ne bi proživljavali traume. Babaroga će biti sasvim ok.  Ako igračke ne budu na svom mjestu, odnijet će ih Babaroga ili ćete ih pokloniti dobroj djeci koja znaju brinuti o svojim stvarima.

#2 Sunce ili oblak?

Djeca vole nagrade, vole biti pohvaljeni i jednostavno uživaju kad znaju da su nešto zaslužili. Jedan od prvih načina organizacije može biti upravo pospremanje. Napravite check-listu, a svaki obavljen zadatak nagradite stickerom nasmijanog sunca, dok one neizvršene zadatke označite stickerom tmurnog oblačića.

Stickere i popis zadataka možete napraviti zajedno s djetetom.

Na listi se mogu naći:

  • pospremanje igračaka,
  • popravljanje kreveta,
  • brisanje prašine, ali i
  • pranje zubi,
  • tuširanje i sl.

Obrazac ispunjavanja dnevnih obaveza za djecu

#3 Pospremanje je igra

Dobra djeca znaju čuvati igračke, pospremaju ih i brinu da ih ne izgube. Ako se lutkice, legice i slikovnice izgube ispod kauča ili kreveta te tamo gdje im nije mjesto, organizirajte igru pospremanja.

U dvoje je uvijek zabavnije, posebno ako je u pitanju natjecateljska igra. Podijelite svakom natjecatelju njegovu kutiju, a onaj koji skupi najviše igračaka je pobjednik.

Ako imate samo jednog mališana, pitajte ga za njegovu najdražu pjesmu pa mu dajte rok da za vrijeme trajanja pjesme pospremi sve igračke. Za to ćete naravno, trebati pripremiti i neku nagradu. Nutella za doručak, crtić na YouTubeu prije spavanja ili Kinder jaje? Izbor je na vama.

#4 Igra izvlačenja

Ako se klincima ne da pospremati sobu, pomognite im. Predlažemo vam da im za početak pokažete faze pospremanja sobe kako bi mogli razlikovati zadatke, a onda ih markerom ispišite na štapiće od sladoleda ili papiriće. Izvlačite papiriće tko će odraditi koji zadatak.

U ovu igru možete uključiti cijelu obitelj. Netko neka iznese smeće, drugi obriše prašinu, treći pomete i obriše podove. Ako je zadataka više, svatko neka napravi dva ili tri, a onaj tko bude najbrži navečer može birati televizijski program, film ili sutrašnji ručak. 

U kućanske poslove uključite cijelu obitelj

#5 Nabavite zabavne kutije

Da bi svaka igračka i vrtićki ili školski predmeti te oprema mogli biti na svom mjestu, nabavite zabavne kutije. Poznato je da klinci, kada dobiju novu sobu ili neki novi predmet za uređenje svoje sobe poput tepiha, posteljine, noćne lampice, radnog stola ili komode - imaju veću želju održavati sobu čistom kako bi se uvijek mogli diviti novim stvarima.

Pronađite savršeno mjesto u kući i postavite zabavne kutije i organizatore igračaka koji će jednostavno pozivati na to da ih se napuni razbacanim stvarima.

Stariji klinci neka budu primjer mlađima ili im uzor budite vi. Uvedite ih u kućanske poslove što ranije kako bi lakše usvojili navike pospremanja i postali samostalni.

Znate li tko će vam biti najzahvalniji? Tete u vrtiću. One će vaše mališane uvijek rado pohvaliti.

 

Pronađite zabavna rješenja u našem web shopu!

 

Mickey Mouse komodaMickey Mouse komoda

Vrijeme za igru uz Mickey Mouse komodu je puno zabavnije.

Preporučeno za djecu od dvije godine starosti. Okvir komode napravljen je od drva dok su kutije napravljene od tekstila. Lako se sastavlja.

Dimenzije: 64*30*67cm

SAZNAJ VIŠE

 

 

Veliki organizator za igračke - šareniVeliki organizator za igračke - šareni

Soba vaših mališana će biti uredna i čista uz pomoć ovog organizatora za igračke. Organizator sadrži devet čvrstih, tekstilnih kutija. Okvir je izrađen od MDF ploče i punog drveta. Lako se sastavlja

Dimenzije: 92*30*69cm

SAZNAJ VIŠE